U BiH 200 njemačkih kompanija

U BiH 200 njemačkih kompanija

Direktor Predstavništva njemačke privrede u Bosni i Hercegovini Gunther Neubert rekao je u novom broju Poslovnih novina da je 2015. za tu organizaciju bila uspješna i dinamična, te da su realizirali veliki broj susreta privrednika u gradovima širom Bosne i Hercegovine.


Dodao je da su organizovali i studijska putovanja u Frankfurt, Würzburg, te Darmstadt, u okviru kojih je jedna delegacija bh. stručnjaka iz oblasti energetske efikasnosti imala priliku da se upozna o najnovijim dostignućima i tehnološkim rješenjima, te da na konkretnim primjerima vide njihovu praktičnu primjenu.

Neubert je istakao i posjetu delegacije njemačkih gospodarstvenika iz te oblasti koji su obišli potencijalne partnere u BiH i vodili B2B razgovore u Sarajevu, kao i da je broj članova udruženja Wirtschaftsverein BiH, koje djeluje u okviru Predstavništva njemačkog gospodarstva je u ovoj godini narastao na više od 120.

Najavio je da će u 2016. nastaviti podržavati firme koje se angažiraju u bilateralnim privrednim odnosima, raditi na poboljšanju svojih usluga, te na promociji i povećanju broja članova udruženja Wirtschaftsverein BiH.

Već za januar, najavio je i prijem za članove i partnere, na kojem će uvodni govor držati dr. Volker Treier, zamjenik glavnog direktora Asocijacije njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK) i rukovodilac Odjela međunarodnih poslova u AHK.

- Jedan novitet u ovoj godini, kojim želimo podstaći inovativne ideje i promovisanje pozitivnih primjera poslovanja u BiH, jeste dodjela Inovacijske nagrade njemačkog gospodarstva u BiH. Nastavit ćemo svakako raditi na aktivnostima koje imaju za cilj transfer znanja i tehnologija iz oblasti obnovljivih izvora energije između BiH i Njemačke. Nove publikacije, stručni seminari, ekonomski forumi širom BiH i, naravno, naše već tradicionalne aktivnosti za članove poput turnira u malom nogometu ili afterwork susreta, sve to nas očekuje i u sljedećoj godini - rekao je Neubert za Poslovne novine.

Govoreći o ukupnoj ekonomskoj saradnji Njemačke i BiH rekao je da je Njemačka već dugi niz godina jedan od najznačajnijih trgovvačkih partnera BiH, a da je obim vanjskotrgovinske razmjene u porastu i u 2014. je iznosio više od 1,6 milijardi eura.

- Po podacima kojima mi raspolažemo, oko 200 njemačkih kompanija ima svoje firme ili udjele u firmama u BiH i brojni su primjeri uspješnih njemačkih investicija ovdje - rekao je, između ostalog, Neubert.

 

Izvor:Manager.ba

Zadnji članci
NESTLE: Zdravlje je profitabilniji biznis od čokolade

Prehrambena grupa Nestlé najavila je širenje svog profitabilnog zdravstvenog poslovanja suradnjom vrijednom više od milijardu...

5 stvari za uspjeh koje ne zahtijevaju baš nikakav talent

Mislite li da je talent osnovni razlog nečijeg uspjeha? Ako je tako, onda se duboko varate. Biti uspješan u nečemu najviše ovisi...

Kompanija "Voda voda" dobila NSF certifikat

Kompanija 'Voda voda' iz Banje Vrujci dobila je NSF certifikat, neophodan za izvoz na svjetska tržišta. „Voda voda" je prva...

PREGOVORI: "AS Group" želi preuzeti gradačački "Vegafruit"

"AS Group" vodi pregovore s kompanijom "Vegafruit" iz Gradačca o ekskluzivnoj distribuciji brendova ove kompanije, potvrdio je...

Uvodi se ekološka naknada za odlaganje otpada u FBiH

Sve općine i gradovi u Federaciji BiH morat će u sljedećem periodu utemeljiti službu za zaštitu okoliša. Zadatak službe je...