Najveću plaću imaju menadžeri, traže se call operateri i poznavatelji njemačkog jezika

Najveću plaću imaju menadžeri, traže se call operateri i poznavatelji njemačkog jezika

Portal Posao.ba je objavio podatke o stanju tržišta radne snage za 2014. godinu.


Objavljeno je blizu 10.000 oglasa za posao, a oglašeno je gotovo 20.000 otvorenih radnih mjesta. U odnosu na 2013. godinu zabilježen je porast broja oglasa za oko 10 posto, a pretpostavlja se da je blizu 18.000 osoba pronašlo posao preko portala Posao.ba u razdoblju siječanj - prosinac 2014. godine.

Najtraženija zanimanja se nisu mijenjala posljednjih nekoliko godina, mada postoji nekoliko noviteta. Na prvom mjestu je zanimanje prodavača i trgovca, a novost je da se prvi put među prvih deset zanimanja pojavljuju operater u pozivnom centru i suradnik na projektima.

"Operateri su nešto novo jer BiH počinje konkurirati velikim servisnim centrima u svijetu. Ovo je vrlo zanimljiv aspekt koji daje garanciju da postajemo konkurentni u outsourceingu i smatramo da će se on nastaviti. Na ovaj način ćemo pokušati zadržati mlade ljude sa znanjem stranih jezika i nekim drugim vještinama, a i činjenica je da radna mjesta otvaraju strane firme koje ne žele razvijati biznis u BiH, ali svakako misle da servisno možemo odgovoriti na njihove potrebe“, objasnio je Benjamin Kadić iz Posao.ba.

Najveća ponuda poslova bila je fokusirana na sarajevsku regiju, a više od 35 posto oglašenih radnih mjesta odnosilo se na Sarajevo. Za glavnim gradom slijede Banja Luka sa 11 posto, te Mostar, Tuzla i Bijeljina.

Najtraženije vještine su poznavanje rada na računaru (36 posto), engleskog jezika (34 posto) i njemačkog jezika (11 posto) koji se prvi put pojavio kao značajna tražena vještina. Od ostalih vještina podrazumijeva se odgovornost, fleksibilnost, komunikativnost i slično.

Najtraženiji poslovi se nalaze u sektorima prodaje, proizvodnje, ugostiteljstva, informatike, bankarstva, transporta, skladištenja, elektrotehnike, strojarstva i građevinarstva.

Deficitarne kategorije poslova za koje je ponuda poslova bila veća od potražnje poslova u 2014. godinu su informatika – software, poljoprivreda – ribarstvo – šumarstvo, zaštitarske usluge, te zanatske usluge i turizam.

Menadžeri su bili među najviše plaćenim zanimanjima sa prosječnom mjesečnom neto plaćom 1.637 KM. Među najplaćenijim zanimanjima u kategoriji 10 najtraženijih tijekom 2014. godine su i programer (1.317 KM), zatim građevinski inženjer (1.159 KM), te kreditni službenik (1.050 KM).

 

Izvor: Manager.ba

Zadnji članci
NESTLE: Zdravlje je profitabilniji biznis od čokolade

Prehrambena grupa Nestlé najavila je širenje svog profitabilnog zdravstvenog poslovanja suradnjom vrijednom više od milijardu...

5 stvari za uspjeh koje ne zahtijevaju baš nikakav talent

Mislite li da je talent osnovni razlog nečijeg uspjeha? Ako je tako, onda se duboko varate. Biti uspješan u nečemu najviše ovisi...

Kompanija "Voda voda" dobila NSF certifikat

Kompanija 'Voda voda' iz Banje Vrujci dobila je NSF certifikat, neophodan za izvoz na svjetska tržišta. „Voda voda" je prva...

PREGOVORI: "AS Group" želi preuzeti gradačački "Vegafruit"

"AS Group" vodi pregovore s kompanijom "Vegafruit" iz Gradačca o ekskluzivnoj distribuciji brendova ove kompanije, potvrdio je...

Uvodi se ekološka naknada za odlaganje otpada u FBiH

Sve općine i gradovi u Federaciji BiH morat će u sljedećem periodu utemeljiti službu za zaštitu okoliša. Zadatak službe je...