5 stvari koje morate imati na umu ukoliko prelazite na novi posao

5 stvari koje morate imati na umu ukoliko prelazite na novi posao

Novi posao može biti veliki izazov, koji ćete lakše savladati ukoliko se unaprijed pripremite i krenete s ovih pet koraka.


Kako briljirati na novom poslu i ostaviti što bolji dojam - donosimo u nastavku.

1. Što preciznije definirajte svoju ulogu

Prve sate na novom poslu iskoristite kako biste dobili odgovor na pitanje što se točno od vas očekuje. Pitajte nadređenog na što bi želio da se prvo fokusirate jer na kraju , prema tome će se mjeriti vaš uspjeh ili neuspjeh. 

- Najveći izazov na novom radnom mjestu predstavlja upravo shvatanje uloge te očekivanja nadređenih i kolega. Kad jednom znaju svoje mjesto, novi zaposlenici lakše će ostvariti ono što kolektiv želi - tvrdi ugledni psiholog Mishri Someshwar, sa sveučilišta Washington, D.C.

2. Aktivno slušajte

Pažljivo slušajte i osluškujte jer ukoliko postavljate pitanja i razgovarate s novim kolegama, uvidjet ćete slabe tačke nove firme, ali i potrebe zaposlenika.

Možda se neka od poteškoća ili problema nalaze unutar vašeg područja djelovanja pa je to idealna prilika da se pokažete u najboljem svjetlu i djelujete proaktivno.

3. Pronađite saveznika 

Na novom poslu nužno je čim prije sprijateljiti se s osobom koja će vam rado pomoći i uputiti vas u dobre i manje dobre strane firme u kojoj radite.

Okružite se s prijateljski nastrojenim osobama koje su spremne pomoći, no imajte otvorene oči i sve što čujete uzmite s dozom opreza.

4. Zapamtite imena 

Mnogima je to strašno teško i rijetki bez problema pamte imena ljudi koje su tek upoznali. Međutim, upamtiti nečije ime jako je važno želite li ostaviti snažan prvi dojam.

Kako bi vam to pošlo lakše za rukom, prilikom upoznavanja s novim ljudima, obavezno odmah nakon što osoba kaže 'Ja sam Jelena', vi ponovite, 'Drago mi je Jelena'. Tako će vam šanse da upamtite ime - biti veće, a prvi dojam snažniji.

5. Radite s razumijevanjem 

Na novi posao nije dovoljno samo doći s namjerom da ostavite snažan dojam i velik trag. Važno je prije svega pronaći svoju nišu; razumjeti posao koji radite, uvidjeti na koga utječu eventualne posljedice, koga sve pogađa vaš nemar i slično.

 

Izvor: Manager.ba

Zadnji članci
NESTLE: Zdravlje je profitabilniji biznis od čokolade

Prehrambena grupa Nestlé najavila je širenje svog profitabilnog zdravstvenog poslovanja suradnjom vrijednom više od milijardu...

5 stvari za uspjeh koje ne zahtijevaju baš nikakav talent

Mislite li da je talent osnovni razlog nečijeg uspjeha? Ako je tako, onda se duboko varate. Biti uspješan u nečemu najviše ovisi...

Kompanija "Voda voda" dobila NSF certifikat

Kompanija 'Voda voda' iz Banje Vrujci dobila je NSF certifikat, neophodan za izvoz na svjetska tržišta. „Voda voda" je prva...

PREGOVORI: "AS Group" želi preuzeti gradačački "Vegafruit"

"AS Group" vodi pregovore s kompanijom "Vegafruit" iz Gradačca o ekskluzivnoj distribuciji brendova ove kompanije, potvrdio je...

Uvodi se ekološka naknada za odlaganje otpada u FBiH

Sve općine i gradovi u Federaciji BiH morat će u sljedećem periodu utemeljiti službu za zaštitu okoliša. Zadatak službe je...